Okos otthonok

Hogyan segíthetnek a klímák és hőszivattyúk

Gyártói és felhasználói oldalról is egyre többen fedezik fel az okos eszközök előnyeit. Az ilyen eszközök nagymértékben hozzájárulnak az életünk kényelmesebbé tételéhez, de ezen kívül gyakorlati előnyük is van.

A klímák és hőszivattyúk esetében a wi-fin keresztüli távoli vezérlés és energiafelhasználás figyelése az egyik ilyen kiemelt gyakorlati előny. A legoptimálisabb energiafogyasztást a megfelelő méretű és képességű eszköz kiválasztásán túl az ésszerű felhasználással tudjuk elérni. Amikor egy munkában töltött fárasztó nap után hazaérkezünk a 30 °C-os tikkasztó hőségbe késztetést érezhetünk, hogy a berendezést minél alacsonyabb hőfokra állítsuk, hogy a lehető leghamarabb hűsölhessünk a kanapén. Ez a felhasználás rengeteg felesleges energiába kerül.

A kép forrása: Freepik
A kép forrása: Freepik

A távolról vezérelhető berendezések lehetővé teszik, hogy a hazaérkezés előtt akár 1 órával optimális hőfokra állítsuk a berendezést, így kellemesen lehűlt otthonba érkezhetünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eszköznek van ideje, a lehető legkevesebb felhasznált energiával, optimális hőfokra hozni a helyiség hőmérsékletét, pénzt és élettartamot spórolva. Az sem probléma, ha a klímát a legmelegebb napszakokra programozottan bekapcsoljuk, még akkor is, ha nem tartózkodunk otthon, hiszen a célunk az, hogy ne hagyjuk felmelegedni az épületet. A hidegen tartott tárgyakkal és berendezésekkel, minimalizálhatjuk a beltérből érkező sugárzó hőt, ezzel csökkentve a helyiség lehűtéshez szükséges energiafelhasználást.

Ezen kívül a távoli vezérlésnek nagy szerepe lehet a nyaralókban, vendégházakban, egyéb csak időszakosan lakott épületekben, főleg, ha az adott eszköz temperálási funkcióval is el an látva. 

Az energiafelhasználás monitorozásával figyelemmel kísérhetjük, melyik számunkra a legmegfelelőbb felhasználási mód, illetve észre vehetjük, ha eszközünk javításra vagy cserére szorul.

Rengeteg ilyen eszköz programozható is, így használva az eszközt nem kell észben tartanunk a ki- és bekapcsolást.

A környezetre és pénztárcánkra gyakorolt kedvező hatása lehet a mesterséges intelligenciával ellátott eszközöknek, amelyek a felhasználói beállításokat és a kinti hőmérsékletet is figyelembe veszik így öntanuló rendszerükkel a legoptimálisabb energiafelhasználásra törekednek.

Minél tudatosabban figyelünk, vagy figyel helyettünk a berendezésünk, annál kevesebb energiát fogyasztunk, csökken a szén-dioxid kibocsátásunk és hosszabb élettartamú lesz az eszközünk is.

Wi-Fi funkcióval ellátott klímaberendezések


Kategóriák